Collan-Kollanus-sukuseura ry

Esittely ja historia 

Ajankohtaista 

Seuran jäsenyys

Sukututkimus

Tapahtumia

Säännöt 

Hallitus

Kokoukset

Sukukokous

Valokuvat 

Suvun historiaa

Sukutaulu Claudius

Sukutaulu Henrik 

Sukutarinoita

Julkaisuja

Sukumme piiriin kuuluva Jorma Multanen tuli kirjailijaksi 97-vuotiaana (8.3.2010)

Varatuomari Jorma Olavi Multanen (s. 8.3.1913) valittiin Kansainliiton Puuttumattomuuskomitean valvontaupseeriksi ja oli yksi niistä harvoista suomalaisista, jotka toimivat rauhanturvaajina Espanjan sisällissodassa vuosina 1937-1939.

97-vuotias Multanen on kirjoittanut kokemuksistaan räväkän esikoisteoksensa Suomalaisena Espanjan sisällissodassa, joka ilmestyi hänen syntymäpäivänään maaliskuun 8. päivänä 2010.

Aloittaessaan tehtävänsä 24-vuotiaana Jorma Multanen oli nuorin kaikista Puuttumattomuuskomitean 550:tä merivalvontaupseereista. Todennäköisesti hän on tällä hetkellä ainoa elossa oleva valvontaupseeri.

Kirjansa ensimmäisessä osassa Multanen kertoo näkemyksensä Espanjan sisällissotaan johtaneista syistä, sodan etenemisestä sekä silloisesta Euroopan ja koko maailman poliittisesta tilanteesta. Multanen ottaa voimakkaasti kantaa kaikkeen kokemaansa ja näkemäänsä; eri maissa vallitseviin oloihin, valtioiden päämiehiin ja jopa silloisten tiedotusvälineiden toimintaan. Hänen ironisilta ja purevilta kommenteiltaan eivät säästy Franco, Mussolini, Hitler eikä Stalin.

Omalla persoonallisella tyylillään ja sarkastisella huumorillaan Multanen saa historian elämään ja lukijan asettumaan joko puolesta tai vastaan.

Liikkuessaan kirjan sivuilla valvontatehtävissä useissa maissa ja satamissa, Multanen joutuu useita kertoja hengenvaraan keskelle pommituksia. Hän kuvailee kohdalleen osuneita tapahtumia ja läheltä piti -tilanteita ajoittain henkeäsalpaavan jännittävästi.

Sodan vastapainoksi nuoren valvontaupseerin elämään liittyy myös aimo annos naiskauneutta ja romantiikkaa, joilla on oma sijansa kirjassa.

Kirjan tapahtumia elävöittää iso joukko sekä Multasen itsensä ottamia että muita aiheeseen liittyviä historiallisia valokuvia Espanjan sisällissodan ajalta.

Varatuomari Jorma Multanen toimi juristina aina eläkkeelle siirtymiseensä saakka vuoteen 1980. Suomalaisena Espanjan sisällissodassa -kirjan kirjoittamisen hän aloitti ollessaan 86-vuotias. Seurallinen, huumorintajuinen 97-vuotias syntymäpäiväsankari ja esikoiskirjailija Jorma Multanen elää nykyisin vireänä ja edelleen kovasti kantaa ottavana kolmen sodan sotaveteraanina kotonaan Vantaalla.

Kirja: 224 sivua, kovak, h. 25 e + postituskulut 2,95. Tilaukset: www.omakustanne.fi tai Jorma Multasen vanhin tytär Riitta Rantanen: puh. 0400 811920 tai sähköp. riitta.rantanen@varpula.fi

(Jorma Multanen siunattiin haudan lepoon 25.11.2010) 

Päivitetty 11.10.2013, Ylläpitäjä Rauni Rautanen, email rauni_rautanen@yahoo.fi