Collan-Kollanus-sukuseura ry

Esittely ja historia 

Ajankohtaista 

Seuran jäsenyys

Sukututkimus

Tapahtumia

Säännöt 

Hallitus

Kokoukset

Sukukokous

Valokuvat 

Suvun historiaa

Sukutaulu Claudius

Sukutaulu Henrik 

Sukutarinoita

Julkaisuja

Pentti Linkolan rauhanpamfletti 50 vuoden takaa on edelleen ajankohtainen

Pentti Linkola oli vuonna 1960 vahvasti aikaansa edellä kirjoittaessaan pamfletin " Isänmaan ja ihmisen puolesta". Sen keskeinen sanoma oli, että asevelvollisuus ja armeijat ovat viimeinen ja tärkein rengas siinä tekijäketjussa, joka johtaa tuhoon. Toivo on nuorten käsissä. Elämän pelastaminen vaatii kieltäytymistä asepalveluksesta. Pamfletin julkaiseminen 1960 oli väkevä ja ärsyttävä provokaatio vallitsevaa turvallisuuspoliittista ajattelua vastaan. Pentti Linkola ystävineen toimi puolueista riippumattomana. Hän ei kehoittanut laittomuuteen, vaan alkuperäistekstin liitteenä oli presidentti Urho Kekkosen allekirjoittama Laki asevelvollisuuden täyttämisestä aseettomana. Syksyllä 1960 noin tuhat kappaletta pamflettia postitettiin helsinkiläisille miespuolisille ylioppilaille ja siitä julkaistiin 1960 noin 3500 kappaleen painos. Osmo Apusen ja Kalevi Suomelan mukaan "Pentti Linkolan pamfletti oli ehkä tärkein kotimainen tekijä luomassa ilmapiiriä, joka mahdollisti Sadankomitean synnyn ja nopean nousun yhdeksi 1960-luvun opiskelijamaailman merkittävimmistä liikkeistä."

Suomen Rauhanliitto on vuosien varrella julkaissut uusintapainoksia pamfletista. Keväällä 2010 on Into Kustannus Oy julkaissut Into-pamflettien sarjassa uusintapainoksena Pentti Linkolan klassikon "Isänmaan ja ihmisen puolesta." Sitä saa hyvin varustetuista kirjakaupoista 15 euron hinnalla. Julkaisussa on 86 sivua.

Pentti Linkola oli vuonna 1960 julkaistessaan pamfletin 27-vuotias ylioppilas ja asevelvollisuutensa suorittanut alikersantti. Vuonna 2010 hän toimii kalastajana Sääksmäellä Vanajaveden vesillä.

Pentti Linkolan monista muista teoksista kirjakaupoissa on varsin hyvin saatavilla hänen teostaan "Voiko elämä voittaa" vuodelta 2004. Tuossa kirjassa on koottu hänen monia puheenvuorojaan ja artikkeleitaan planeettamme kohtalonkysymyksistä. Niiden aihepiirit käsittelevät mm. metsiä, luontoa, eläinten oikeuksia, luontokirjoja, Suomea, maailmaa ja meitä ja elämän edellytyksiä. Kustannusosakeyhtiö Tammen julkaisemassa teoksessa on 400 sivua.

Jostakin kirjakaupasta voi hyvällä onnella löytää Eero Alenin teoksen "Linkolan soutajan päiväkirja." Alen vietti syksyn 1994 Pentti Linkolan soutajana, kalastaja-harjoittelijana ja kirjasi päiväkirjaansa varsin hyvällä huumorintajulla huomioitaan, tunnelmia ja mestariltaan saamaansa oppia. Kustannusosakeyhtiö Sammakon 2006 julkaisemassa teoksessa on 232 sivua. 

Päivitetty 11.10.2013, Ylläpitäjä Rauni Rautanen, email rauni_rautanen@yahoo.fi