Collan-Kollanus-sukuseura ry

Esittely ja historia 

Ajankohtaista 

Seuran jäsenyys

Sukututkimus

Tapahtumia

Säännöt 

Hallitus

Kokoukset

Sukukokous

Valokuvat 

Suvun historiaa

Sukutaulu Claudius

Sukutaulu Henrik 

Sukutarinoita

Julkaisuja

Collan-Kollanusten sukua ainakin osittain käsittelevä teos

Krook, Augusta: Mitt Helsingfors. Ungdomsminnen (suomennettuja otteita sivulla "Sukutarinoita")
Utgivna av E. R. Gummerus. Tammerfors 1950. Söderströms, 379 s.

Augusta Krook (1853-1941) oli Iisalmen rovastin Pehr Johan Collanin tyttären, Elisabeth Krookin (os. Collan) ja kenraalimajuri Karl August Krookin tytär. Hän syntyi Helsingissä ja vietti siellä nuoruutensa. Hän toimi yksityisen saksalaisen tyttökoulun opettajana Helsingissä 1876-1886, Vaasan ruotsalaisen tyttökoulun ranskan kielen opettajana 1886-1916, Vaasan ruotsalaisen tyttökoulun koulunjohtajana 1888-1916 ja rkp:n kansanedustajana Vaasan läänin pohjoisesta vaalipiiristä 1909-1910. Augusta Krookin muistelmateos käsittää ensi sijassa nuoruusmuistoja Helsingistä 1800-luvun jälkipuoliskolta. Siinä luonnollisesti käsitellään muun ohella myös hänen lähisukulaisiaan, useita Collaneja. Kirjaa voi olla varsin vaikea enää löytää, mutta hyvällä onnella se saattaa löytyä jostakin antikvaarista tai vaikkapa Sipoon kirjastosta.

Augusta Krookin muistelmakirjaan Mitt Helsingfors sisältyy jakso Parikkalan pappilasta. Keskellä talvea 1869/1870 saatiin viesti, että leskeytyneen enon (Clas Collan) taloudenhoitaja oli sairastunut ja hän kaipasi kipeästi apua kuuden lapsensa kanssa. Augusta äitinsä ja sisariensa kanssa pakkasivat tavaransa ja lähtivät Sipoosta kolmella reellä matkaan. Kuomureessä äiti ja yksi tytöistä, avoreessä kaksi tyttöä ja kolmannessa tavarat ja piika. Matkaan kului kolme päivää. Kertomuksesta selviää, että kuomureessä tuli helposti "rekisairaaksi", mikä muistuttanee merisairautta.

Pappilassa riitti puuhaa kaikille käsille. Erityinen juhla oli vapunpäivä, jolloin perinteisesti kirkkoherran virkavuoden laskettiin alkavan. Pitäjäläiset tulivat onnittelukäynnille ja heille tarjoiltiin kahvin kanssa 350 vehnäpullaa.

Perinteitä noudatettiin myös avioliittoon vihittäessä. Jokainen pari toi kirkkoherralle villarukkasia, joita kerääntyi ullakolle huomattavia määriä. Parikkalassa oli ilmeisesti myös vakiintuneita vihkipäiviä, sillä Augusta muistaa pareja vihityn liukuhihnatyyliin, niin että enolla oli 2 ja puoli sormea ladattuna kultasormuksilla. 

Päivitetty 11.10.2013, Ylläpitäjä Rauni Rautanen, email rauni_rautanen@yahoo.fi