Collan-Kollanus-sukuseura ry

Esittely ja historia 

Ajankohtaista 

Seuran jäsenyys

Sukututkimus

Tapahtumia 

Säännöt 

Hallitus 

Kokoukset 

Sukukokous 

Valokuvat 

Suvun historiaa 

Sukutaulu Claudius

Sukutaulu Henrik 

Sukutarinoita

Julkaisuja

Tietosuoja

Hallituksen kokous ke. 2.5.2018, klo 18-20, Café Ursula

* Sukukirja julkaistaan seuraavasti:
- Pieksämäki, la. 26.5.2018 klo 13.00-17.00, Kulttuurikeskus Poleeni
- Helsinki, ma. 28.5.2018, klo 18.00-20.00, Pasila, Rauhantalo
- tilojan ulkopuolelle laitetaan ilmoitus "Collan-Kollanus sukuseuran kokous"
- Rauni Rautanen lähettää kirjan julkaisemista tiedotteen kaikille niille sukuseuran jäsenille joiden sähköpostiosoitteet ovat tiedossa
- kirjat noudetaan painotalo Premedia Oy toimitiloista ma. 7. 5.2018 klo 8.30

* Kirjojen ilmaiskappaleita jaetaan seuraavasti:
- Pieksämäen kaupungin kirjasto
- Hankasalmen kirjasto
- Haukivuoren kirjasto
- Helsingin kaupungin kirjasto
- Suomen sukututkimus seura
- Kirjan tekijälle Kaisa Rautavaaralle 20 kpl.

* Kirjojen hinnat
Henrik Collanus jälkeläiset 2018, kirjan hinta on 30 eur/ kpl ja jo aiemmin painetun Claudius Collanus kirjan hinta on 20 eur/ kpl.

* Myynti ja jakelu
Kirjan myynnistä/jakelusta julkaisemisen jälkeen huolehtivat Rauni Rautanen, Kaija Kollanus ja Titta Karjalainen.

* Seuraava kokous to. 23.8.2018 klo 18.00, Café Ursula

Sukuseuran hallituksen kokous 30.1.2018 klo 17.00 - 19.30 Dagmarinkadulla

* Henrikin haaran sukukirjan valokuvat
Kaisalla on 50 kuvaa skannattuina valmiina ja Timolla 40 kuvaa. Jounilla on kuvien säädöt pääosin tehtynä. Kuvat annetaan tikulla Julialle. Kuvien sijoitus ja kuvatekstit on henkilön nimen ja taulukon numeron mukaan sijoitettava tekstiin. Timon kuvatekstit on annettu Julialle ja Kaisan kuvatekstit ovat myös valmiina. Kaisa ja Julia tapaavat ja varmistavat kuvien ja tekstin paikkamerkinnät.

* Ulkoasu
* taitto on aloitettu kokeilemalla kahta palstaa
* paperia voidaan ohentaa Claudiuksen kirjan sivuvahvuudesta
* kirjan maksimipaksuus ei saisi ylittää 3 cm
* fontti olisi sama kuin C:n kirjassa
Julia lähettää hallituksen jäsenille mallin taitosta.

* Kansi
Jouni on luvannut suunnitella kannen. Kansisuunnitelma myötäilee Claudiuksen kirjaa. Etupuolella olisi taustakuvana Pieksämäeltä metsää ja peltoa, rantaa ja kuusikkoa ja mahdollisesti pellolla työskentelyä tms. Tai vaihtoehtoisesti kantta kiertää kuva vuoden 1939 sukukokouksesta. Lopputarkistuksen yhteydessä sovitaan lopullinen kansisuunnitelma.

* Tilaus
Tilausmääräksi suunnitellaan 500 kpl. ISBN-numero hankitaan siinä vaiheessa, kun sivumäärä on selvillä. Seuran tilillä on vuoden vaihteessa rahaa n. 5600 , mikä ei todennäköisesti riitä kirjan painatuskuluihin. Hallitus kerää keskuudestaan lainaa laskun maksamiseen ja palauttaa rahat kirjan myynnistä saaduilla tuloilla. Timo hoitaa tarjouspyynnöt.

* Jakelu
Timo on selvittänyt Helsingin seudulta sopivia kirjan julkistamispaikkoja. Eniten keskustelua herättivät Ylioppilastalo ja Pasilan Rauhanasema. Titta selvittää Pieksämäen kokoustilaa. Jakelua postitse hoitaa Rauni.

* Kirjan julkaisu- ja jakelukokoukset
Kokoukset pidettäisiin touko-kesäkuussa 2018 arki-iltoina klo 18 - 20.

* Ohjelma
* Puheenjohtaja Titta avaisi kokoukset
* Timo kertoisi suvun varhaishistoriasta
* Kaisa puhuisi Henrikin sukuhaaran merkkihenkilöistä
* Timo kertoisi lyhyesti Claudiuksen sukuhaarasta
* Titan puheenvuoro olisi seuran toiminnasta ja jäsenyydestä
* Mietittiin suvun piiristä kiinnostavaa henkilöä puhumaan tai haastateltavaksi. Esille tulivat nimet Juha Moilanen, Alpo Collanus, Tuomo Toppinen, Eino Jäppinen, Esa-Pekka Lappi jne.

* Seuraavat kokoukset 2
6.2.2018 taiton tarkistuksen kokous mahdollisesti Jounilla
3.5.2018 klo 18 kokous Dagmarinkadulla.

Sukuseuran hallituksen kokous 29.10.2017

* Henrikin haaran sukukirjasta todettiin, että aineisto on kerätty ja tarkastettu; seuraavat kokoukset ovat ns. työskentelykokouksia.

* Kirjan koko: Aineistoa on paljon, noin 4400 taulua (Claudiuksen kirjassa 517 taulua), joten kirjan koko tulee olemaan A4. Fonttia voidaan myös pienentää, ja harkitaan myös 2 palstan käyttöä tauluissa.

* Kansi: Kansisuunnitelma myötäilee Claudiuksen kirjaa. Etupuolella olisi taustakuvana Pieksämäeltä järvimaisema (Pieksämäen kaupungin nettisivuilta - selvitetään Copyright) ja varsinaisena kuvana tyypillinen suurperhe vanhoilta ajoilta. Taustalla olisi myös "haamukuvina" kirjan henkilöistä ja takakannessa pitempi teksti ja Kalja-Kollanuksen sekä Moilasen leipomon logot musta-valkoisina.

* Sisällysluettelo ja hakemisto: Sisällysluettelo tulee alkuun kahdelle sivulle. Aakkosellisen hakemiston teossa on hankaluuksia etuliitteiden takia, nimien muotojen vaihtelussa sekä tyttönimien käytössä, mutta pyritään ratkaisemaan ongelmat. Sivunumerointia ei ole, vaan hakemistoa käytetään taulunumeroinnin perusteella.

* Kuvat: Jouni tarkistaa kuvien koot ja mahdolliset korjaukset. Jouni lähettää taittaja Julialle Dropboxilla Claudiuksen kirjan aineiston malliksi.

* Taitto: Julia Peltola aloittaa taiton Indesign-ohjelmalla marraskuun alusta ja odotetaan olevan valmiina tammikuun loppuun mennessä

* Tarjouspyynnöt: Timo hoitaa tarjouspyyntöjen lähettämisen. Painosmääräksi on suunniteltu 500 kpl erää. Helmikuun puolessavälissä kirjan pitäisi olla valmis.

* Myyntikokoukset: Kirjan myynti alkaa 1.5.2018. Kookkaiden ja painavien kirjojen toimittaminen suoraan suvun jäsenille on työlästä, joten järjestetään Pieksämäelle ja Helsinkiin sukutapaamiset kirjan myynnin merkeissä.

* Seuraava kokous on 30.1.2018 klo 17 Dagmarinkadulla.

Sukuseuran hallituksen kokous 1.2.2017

* Tilinpäätös hyväksyttiin ja allekirjoitettiin. Lähetetään edelleen toiminnantarkastajille Matti Kunnakselle ja Leena Mustalammelle.

* Mietittiin keinoa saada lisää jäsenmaksuja tai kannatusmaksuja, jotta saisimme Henrikin haaran sukukirjan kustannettua. Sovittiin, että lähetetään sähköpostia kaikille niille, joiden osoite on tiedossa, ja kerrotaan kirjatilanteesta ja kehotetaan suorittamaan jäsenmaksua.

* Tiedotetaan Jukka Linkolan Che-musikaalista sähköposteissa ja netissä. Facebookia pitäisi myös päivittää.

* Kaisa on tarkastanut jo puolet Henrikin haaran sukutauluista, mutta lopputarkastuksesta luovutaan, koska se vie liian paljon aikaa ja tiedot on kirjattu kuitenkin tarkasti. Kaikkia kuvia ei ole vielä saatu, mutta toivotaan saatavan lähiaikoina. Marja ja Kaisa sopivat skannausajaksi 6.2. Jouni tarkastaa skannattujen kuvien laadun ja käsittelee ja rajaa kuvat noin 600 kiloisiksi.

* Kaisa viimeistelee taulut helmikuussa ja liittää taulujen numerot ja kuvatekstit kuviin maaliskuussa. Taitto alkaa maaliskuussa ja painatus kesällä. Taitto tehdään samalla Indesign-ohjelmalla kuten Claudiuksen kirjakin. Jouni avustaa taiton alussa ohjelman käyttämisessä. Taitto tapahtuu Titalla. Timolla on tiedot kirjapainoista ja Claudiuksen kirjan tarjouspyynnöistä.

* Claudiuksen kirjan korjaussivu aTimo päivittää. Sivua lähetetään pyynnöstä esim. sähköpostitse tai kirjeenä.

Sukuseuran hallituksen kokous 25.10.2016

* Henrikin sukukirjan aikataulu
Jouluun mennessä aineiston pitää olla valmiina ja kirja valmistuu kevään 2017 aikana.
Tammikuussa alkaa taittotyö.
Maaliskuussa pyydetään tarjoukset.
Huhtikuussa tapahtuu painatus.
Markkinointi- ja kokoussuunnitelma tehdään, kun tiedetään, milloin saadaan kirjat painosta.
Kahvila Annalassa pidetään mahdollisesti julkaisutilaisuus.
Nettisivulla tiedotetaan aikataulusta ja pyydetään toimittamaan Kaisalle kirjaan toivottuja kuvia esim isovanhemmista jouluun mennessä.

* Kuvat
Marras-joulukuu on vielä kuvien keräämisaikaa.
Timo panee kuvat paikoilleen ja selvittää, mihin tauluun ne kuuluvat. Taittaja määrittää kuvien suunnan, koon ja tarkan asennuspaikan.
Kaisa hankkii vielä kuvia Loviisan suvusta Aarno Kollanukselta.
Kaisalle toimitetaan kuva Miska Siiskosesta (esi. isoäidiltä).

* Muu sisältö
Kaisa tarkistaa lähteistä 1850-luvulta lähtien nimet yms. Puolet tarkistuksista on jo tehty.
Timo toimittaa Kaisalle johdattelutekstin Henrikin haaraan.
Väinö Hotista selvittää ja kirjoittaa Rauni puolen sivun tekstin lähteinä Pappismatrikkeli, Pieksämäen Historia ja Anja Laurilalta saatava tieto.
Tietoja puuttuu vielä Moilasen leipomosta, Kalja-Kollanuksesta, kuljetusfirma Mika Kollanuksesta (Kotkasta), Kivisten tarinaa Siperiasta, Otto Kollanuksesta ja Alpo Collanuksesta.
Esipuheessa voidaan mainita suvun aatelisista (Aminoff, Tawast).
Sankarivainajista tulee yhteenveto Suomen itsenäisyyden juhlavuotena myös nettisivulle.

Sukuseuran hallituksen kokous 12.9.2016

* Kirjaan tulevien tietojen tarkistus
Jaetaan hallituksen jäsenille tulostetut niput sukuluetteloita, joista tarkistetaan: kirjoitusvirheet, kenen tytär/poika - 1900-luvulla eläneiltä poistetaan, jos ei kuulu viralliseen nimeen, ?-merkit poistetaan, titteleitä ei käännetä, tarkistetaan lasten järjestys ja syntymävuosi, 1950-luvulla syntyneiden aviopuolisoiden vanhemmat poistetaan.

* Muu materiaali
Pialta kysytään Moilasen leipomon tiedot.
Timolta tulee alkusivujen asiaa.
Tarkistetaan sukukokousten kuvat (Mykkäsen kuva ja vuoden 2009 kuva).
Kaikki kuvat toimitetaan Jounille. Kuvissa tulee olla kuvateksti ihmisistä ja keneltä kuvat on saatu ja oikea koko.
Kirjan loppuun tehdään kuvien yhteenveto.

Sukuseuran hallituksen kokous 12.5.2016 klo 18 - 20.30 Järvenpäässä

* Henrikin sukukirjan kuvien olisi oltava kooltaan vähintään noin 1 MB jotta ne olisivat kirjassa riittävän tasokkaita. Yritetään etsiä alkuperäisiä kuvia, joita skannaamalla voidaan saada hyvää kuvitusta. Jouni tarkistaa kuvien laadun ja käy automaatiolla läpi kuvien korjaukset. Kuvissa tulee olla henkilöiden nimet ja syntymäajat eli riittävästi tunnistetietoja niiden sijoittamiseksi kirjassa oikeaan paikkaan.

* Kirjan työvaiheesta Kaisa kertoi hänellä olevan vielä ison pinon sisällöltään tarkistettavia tietoja kesäkuun ajaksi. Kesäkuun alkuun lopetetaan uusien tietojen kerääminen. Jutut voi lähettää Kaisalle Word-muotoisina.

* Timo saa tiedot Väätäisistä kuntoon kahden viikon sisällä. Timo saa Väätäisistä yhden jutun kirjaan. Pieksämäen, Suonenjoen ja Hankasalmen historian kirjoista voidaan tarkistaa mahdolliset viittaukset sukutaulun kohdalle.

* Kaisa jakaa sukutauluja hallituksen jäsenille muodollista tarkistusta varten (isot kirjaimet systemaattisesti kohdillaan, samoin pilkut, pisteet ja välilyönnit sekä ilmiselvät kirjoitusvirheet). Merkinnät tehdään paperiversioihin ja oikoluvun tulee olla valmis elokuun loppuun mennessä, jolloin valitaan mukaan tulevat valokuvat ja jutut.

* Henkilöiden nimissä ennen 1900-lukua käytetään niihin merkittyjä tietoja "kenen poika tai tytär" on kyseessä. Myöhemmin otetaan merkintä mukaan, jos se on virallisessa nimessä.

* Marja ja Timo stilisoivat esipuheen, joka on osin samaa kuin Claudiuksen kirjassa.

* Koska kirjaan tulee suuri määrä tietoa, niin A4-koko olisi paikallaan. Claudiuksen haaran kirjaan verrattuna paperi voisi olla ohuempaa ja kirjasinkoko pienempää, mutta valokuvat eivät saa olla liian pieniä.

* Taitto tehdään Indesign-ohjelmalla. Selvitetään ohjelman lyhytaikaisen käytön kustannuksia (esillä oli hinta 24 /kk). Kaisan ohjelman tuottamien tietojen käsittelyä on kuvien sijoittaminen ja raamitus, kirjasintyypitys, lihavoinnit ja kursivoinnit sekä sivutuksen tarkistus järkeväksi. Taitto tehdään elo-syyskuussa ja arvioitu aika on 10 täyttä työpäivää eli noin kuukauden aika kohtuullisin työajoin. Titta Karjalaisen mies Arto Nokelainen on alustavasti taittajaehdokas.

* Claudiuksen sukukirjassa oli 2000 henkeä ja painos oli 350 kpl, joista ehkä noin 150 on vielä jäljellä. Päädyimme laskelmaan 600 kpl x hinta = summa, jolla painatusmäärä tilataan. Lisäpainokset on helppo tilata digitaalisesta aineistosta.

* Jouni pyytää 3 - 5 tarjousta alan toimijoilta.

* Nettisivuilla kerrotaan, milloin kirja on valmis ja mistä sitä voi ostaa. Pieksämäellä ja Helsingissä järjestetään kokoukset pääasiana kirjan julkaisu ja myynti. Uudet sähköpostiosoitteet kerätään Raunille entisten osoitteiden lisäksi ja lähetetään henkilökohtaisia tiedotusviestejä osoitteisiin. Pieksämäelle etsitään hyvin tavoitettava myyntipiste kirjoille; Jussi Moilanen, Tuomo Toppinen ja Kaija Kollanus tulivat niminä esille.

* Seuraava kokous pidetään keskiviikkona 31.8.2016 pnä klo 18 Dagmarinkadulla.

 Hallituksen kokous la 5.3.2016 klo 13 - 15

* Henrikin haaran sukukirjan sukutaulujen määrästä kertoi Kaisa esimerkkejä: Anders: 200, Claus 3000, Margareta 100 ja Henrik 450.

* Tarinat sijoitetaan kirjassa pääosin henkilöiden yhteyteen. Kaisa oli tehnyt listan eri alojen ihmisistä, jota käytiin lävitse ja jaettiin tehtäviä.

- Marja Paavilainen selvittää Seppälänmäkeä; kartta tilaan kuuluneista alueista ja sukutaulun sisältöä.
- Marja etsii tietoja Asta Kuusisesta ja veljen tyttärestä, SM-tason uimarista Kaislasta ja MM-jääkiekkoilija Miska Siikosesta..

- Kaisa Rautavaara kerää tietoja ilmailun alalta (Pentti Teulahti ja Torsten Ivan Aminoff).
- Kaisa etsii tietoja Matti Collanista netistä ja Savon Sanomista.

- Timo Linkola ottaa selvää Angry Birdsin kehittäjän Petri Järvelehdon vaimon sukuun kuulumisesta.
- Timo selvittelee kotkalaisten muusikoiden, Nissilöiden tietoja.

- Rauni Rautanen kerää tietoja Otto Collanuksesta ja Alpo Collanuksesta.
- Rauni ottaa yhteyttä Eeva Hottiin saadakseen tietoja Väinö Hotin sukulaisista (Anja Laurila).
- Rauni etsii tietoja Arabian tehtaan työnjohtajasta Abel Kollanuksesta ja koristemaalari Martta Björnistä.

- Jutta Noponen selvittää tietoja "Seitsemästä seinähullusta veljestä"; Hyötyläisesta ja Lindbergistä.
- Jutta etsii tietoja Stenbergeistä.

- Titta Karjalainen selvittää suvun aatelisia (Tawast ja Aminoff) aateliskalenterista sekä nunna Johannaa.
- Titta tarkistaa tietoja Fleminginkadun kauppiaasta Johan Abrahaminpoika Kollanuksesta.
- Titta voisi selvittää tavarankuljetuksen kilpailijaa Petri Puikkosta.

- Kaisalla on kuvattuna tiedot sotilas Johan Kollanuksen perintöasiasta ulkoministeriön arkistosta. Tiedot pitää vain purkaa kamerasta ja editoida tekstiksi.

* Sankarivainajista tulee erikseen kirjaan liiteosa. Rautatieläisistä ja Seppälänmäestä kirjoitetut osat voisivat olla myös kirjassa omana osanaan.

* Useat monisteet ovat loppuneet, mutta tilaukset siirretään sukukirjan painatuksen jälkeen, jolloin tiedetään taloustilanne.

* Kirjan aineisto juttuineen pitää saada kasaan toukokuun loppuun mennessä.

* Titta Karjalainen kysyy taittoa mieheltään ja Jouni Linkolalta pyydetään apua layouttiin.

* Seuraava kokous pidetään maanantaina toukokuun 2. päivänä klo 18 Dagmarinkadulla.

Hallituksen kokous la 26.9.2015 klo 13.00 - 15.30

* Ylelle mennään 7.10.2015 klo 16. Haluttaessa käydään Ylen kahvilassa vierailun jälkeen.

* Seuran tilillä on 4021,43 rahaa, mutta se ei ehkä riitä Henrikin sukuhaaran kirjan painatukseen, sillä kirjasta on tulossa paksumpi kuin Claudiuksen haaran kirjasta.

* Henrikin haaran sukukirjan aikataulu siirtyy, sillä vielä loppuvuoden ajan kerätään materiaalia kirjaa varten. Tällä hetkellä kirjassa on 2800 sukutaulua ja yli 10.000 henkilöä. Kirjaan on etsitty Henrikistä lähtien myös tyttärien jälkeläisiä, mikä selittää henkilöiden suuren määrän. Hakemistoja tarkistetaan vielä. Valokuvia on jonkin verran (Pieksämäen sukukokousten kuvat vuosilta 1939, 1959 ja 2009 tulevat mukaan), mutta sukutarinoita toivotaan lisää. Jouni Linkolalta kysytään apua taittotyöhön.

* Ensi vuoden sukutapaamiset suunnitellaan kirjan julkistamisen ympärille. Toinen kokous pidettäisiin Pieksämäellä ja toinen Helsingissä. Paikoista neuvotellaan myöhemmin.

* Kirjan valmistumisen aikataulua korjataan nettisivuille. Nettiin pannaan tieto Claudiuksen sukukirjan korjauslehdestä. Kirjan ostaneet saavat sen joko sähköisessä muodossa tai paperisena kirjeessä, kun ilmoittavat tietonsa Raunille.

* Nettisivujen tietoja tarkistetaan muutenkin ja vanhentuneet tiedot poistetaan. Titta voisi kirjoittaa puheenjohtajana Timon tervehdyksen tilalle jutun.

* Kuulutko sukuuni -tapahtuma on kahden viikon päästä on Hiekkaharjussa tapahtuma, johon Kaisa osallistuu.

* Sähköpostin joulutervehdyksessä kerrotaan Henrikin sukuhaaran kirjan aikataulun tilanteesta.

* Seuraava kokous pidetään lauantaina 16.1.2016 klo 13 Timolla Haukilahdessa.

Hallituksen kokous la 16.5.2015 klo 13.00 - 16.00

*Kesäretki tehdään 7.6.2015 klo 14 suvun vanhalle kantatilalle, Seppälänmäelle. Retkestä on lähetetty tietoja sähköpostitse tiedossa oleviin osoitteisiin sekä nettisivuilla on tiedot kohdassa "Ajankohtaista". Retkestä tiedotetaan vielä toisella, paikasta paremmin kertovalla meilillä, jossa pyydetään tuomaan mahdollista kuva-aineistoa skannattavaksi Henrikin haaran sukukirjaan.

Otetaan selvää, mistä lähtien tila on ollut suvun hallussa ja kuka oli sen ensimmäinen isäntä.

* Titta lupasi hoitaa Leena Mustalammen kanssa ilmoituksen sukutapaamisesta Länsi-Savo -lehteen 23.5.

* Ohjelmassa on kahvitarjoilu, johon tarvikkeet hoitaa Rauni, Kaisa Rautavaara kertoo Henrikin haaran sukukirjan vaiheesta, Tuomo Toppinen kertoo talon historiasta ja Marja Paavilainen selvittelee talon varhaisia vaiheita

* Henrikin haaran sukukirja: Tietoja kirjaan kerätään vielä kesän yli. Lokakuun lopussa pitäisi materiaalin kuvineen olla käytössä editointia varten ja jouluun mennessä kirja pyritään saamaan julkisuuteen. Kirjan julkistamiseen järjestetään tilaisuus ja mietitään kirjasta tiedottamista ja markkinointikeinoja.

* Yle: Marja järjestää vierailun Ylelle syyskuussa arki-iltana noin klo 16-18. Tutustuisimme lähinnä "Elävän arkiston" tallenteisiin. Tiedotus tilaisuudesta lähetetään elokuun puolessa välissä. Kiinnostavia aineistoja olisi esimerkiksi Paavo Noposesta, Pentti Linkolasta, Jussi Moilasesta, Riitta Harista, Hilkka Olkinuorasta, Jukka Linkolasta jne. Jutta Noponen voisi kertoa myös isästään Paavo Noposesta

* Iisalmen pappila: Seurasaaressa olevan Iisalmen pappilan käyntiä siirretään, koska ko. taloon on tulossa remontti. Remontin valmistuttua aukioloajat pitenevät ja mahdollistavat seuran vierailun paremmin.

* Talous: Seuran tilillä on tällä hetkellä noin 4000 euroa, mikä mahdollistaa uuden sukukirjan kustantamisen. Jäsenmaksuja on tullut vähitellen lisää.

* Kansalaissota: Timo herätteli kiinnostusta suvun jäsenten toimista kansalaissodan ajoilta. Alkaa olla viimeiset ajat kerätä tietoja kohta sata vuotta sitten tapahtuneista asioista. Asiasta viestitetään nettisivuilla.

* Seuraava kokous pidetään syyskuussa 26.9.2015 klo 13 Kulosaaressa Titta Karjalaisella.

Hallituksen kokous la 31.1.2015 klo 13.00 - 16.30

* Tarkastettiin ja hyväksyttiin vuoden 2014 tilinpäätös ja toimintakertomus. Esillä olivat myös jäsenmaksujen rekisteri (45 jäsenmaksua vuoden 2014 aikana) sekä sukukirjan myyntitiedot (mennyt noin 200, jäljellä 150 kpl). Lähetetään vuoden alussa kaikkiin tiedossamme oleviin sähköposti-osoitteisiin kehotus jäsenmaksun suorittamisesta sekä pyyntö ilmoittaa muuttuvat sähköpostiosoitteet.

* Mietittiin tämän vuoden mahdollisia retkikohteita.

- Yle: Marja selvittää vierailumahdollisuutta Ylelle esim. historian tai luonnon teemalla. Käynnin pitäisi ajoittua mieluiten arki-iltapäivään, esim. klo 16 jälkeen, jotta saisimme talosta esittelijän. Ilmoittautuminen tapahtumaan olisi sähköpostilla ja minimi olisi noin 12 henkeä ja maksimi 20.

- Lavaklubin tai Malmitalon konsertin jälkeinen tapaaminen: Selvitetään mahdollisuutta tavata taiteilija jonkin kevään esityksen jälkeen. Pyydetään Timoa ottamaan yhteyttä Jukka Linkolaan asian merkeissä.

- Seurasaaren Iisalmen pappila: Jutta ottaa yhteyttä Seurasaareen ja tiedustelee esittelijää pappilan historiasta toukokuun tai elokuun viikonloppuna.

- Seppälänmäen sukutalo: Rauni soittaa Tuomo Toppiselle ja kysyy mahdollisuutta vierailla Seppälänmäen sukutalossa joko toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa lauantaipäivänä. Tuomo voisi kertoa talon historiasta. Tarjoilun hoitaisi sukuseura.

- Moilasen tilat: Jos Henrikin haaran sukukirja saadaan valmiiksi tänä vuonna, niin sen julkaisutilaisuus voisi olla Moilasen tiloissa.

* Henrikin haaran sukuluettelo: Kaisa on tehnyt valtavan työn Henrikin haaran jäsenten (noin 8000) selvittämiseksi. Selvitystyötä jatketaan ja hallituksen jäsenille jaettiin sukutietojen keräämisestä osia. Sukukirjaan toivotaan myös tarinoita ja valokuvia ja esille otettiin esim. seuraavia henkilöitä tai kohteita:

Seppälämäen sukutalo, Marja

Kalja-Kollanus (Jorma ja Riitta Kollanus), Titta

Moilasen leipomo, Pia

Sankarivainajat, Kaisa

Amerikkaan lähteneet, Kaisa

Alpo Kollanus, Rauni

Otto I. Kollanus, Rauni

Väinö Hotti, Kaisa

Matti Collan

Pentti Teulahti

Tawastit, Aminoffit ym.

Aateliset

* Seuraava kokous pidetään huhtikuussa 11.4.2015 klo 13 Dagmarinkadulla.

Hallituksen kokous 25.10.2014

* Hallituksen virkoja kierrätetään seuraavalla viisivuotiskaudella. Titta Karjalainen aloittaa puheenjohtajana ja Timo Linkola varapuheenjohtajana. Rauni Rautanen toimii sihteerinä ja tiedottajana, varalla on Jutta Noponen. Rauni Rautanen hoitaa myös entiset tehtävänsä rahastonhoitajana ja nettisivujen ylläpitäjänä.

* Hallitus kutsutaan koolle tarpeen mukaan 3 - 4 kertaa vuodessa, ja kokoukset pidetään pääosin pääkaupunkiseudulla.

* Keskusteltiin toimintasuunnitelman kohdista ja tehtiin seuraavia ehdotuksia: Pieksämäelle pitäisi saada Henrikin haarasta esim. viiden hengen aktiiviryhmä Kaisan sukuselvitystyön tukemiseksi. Kehittäjäksi ja ryhmän kokoajaksi pyydetään Leena Mustalampea. Henrikin haaran sukukirjan aineistoksi tarvitaan lisää sukutietoja ja valokuvia suvun jäsenistä (sukukirjaan voitaisiin ottaa kuvia myös elossa olevista suvun jäsenistä). Jos kuvat ovat tiukasti albumeissa, ne voidaan käydä skannaamassa paikan päällä. Optimistinen suunnitelma on, että kirja saataisiin painoon syksyllä 2015.

* Kotisivut jouduttiin siirtämään uudelle palvelimelle Genealogian lopetettua sivuston palvelimen. Sivut on siirretty osoitteeseen www.collan-kollanus-sukuseura.nettihotelli.org. Hallitus haluaa ostettavan domainin collan-kollanus.fi nettihotellista, jolloin osoite yksinkertaistuu. Google löytää tällä hetkellä nettisivumme. Nettisivujen uudistamisesta keskusteltiin, mutta todettiin, että se on ammattilaisen työtä, josta joudutaan maksamaan korvausta, mihin seuralla ei tällä hetkellä ole ylimääräistä rahaa.

* Sukutietoja elävöittämään kaivataan molemmista sukuhaaroista tarinoita suvun vaiheista. Mainittiin useita kohteita, joista löytynee aineistoa: Kalja Kollanus, Matti Collan, Johan Kollanus, ilmavoimien komentaja, Moilasen leipomo jne.

* Todettiin, että Claudiuksen haaran sukukirjaa on myyty noin 160 kappaletta (painos on 350 kpl). Kirjaa mainostetaan nettisivuilla ja jatkossa lähetettävissä henkilökohtaisissa sähköpostiviesteissä, joissa pyydetään myös tarkistamaan tiedot ja ilmoittamaan mahdollisista virheistä Timolle tai Raunille. Kirjassa olevista virheistä kerätään korjauslehteä, joka liitetään jokaisen myytävän kirjan väliin.

* Marraskuussa 27. - 29.11.2014 sukumme jäsen Alpo Kollanus esiintyy ravintola Storyvillessä. Kartoitetaan suvun musiikki-ihmisiä ja heidän esiintymisiään ja tiedotetaan eteenpäin (esim. Jukka Linkola, Petri Somer, Anni Linkola jne.)

* Retkikohteita etsitään: Seurasaaren Iisalmen pappila, kartano ja mallipuutarha Arabian tehtaita vastapäätä, Moilasen leipomo jne.

* Seuraava kokous pidetään 24.1.2015 klo 13 Dagmarinkadulla.

Hallituksen kokous 10.5.2014

* Sovittiin kesän retken ja sukukokouksen aikataulusta Sulkavalla 10.8. 2014.

* Sukukokouksen järjestelyistä sovittiin:

Kutsu sukukokoukseen lähtee sähköpostitse viimeistään 10.6. 2014. Kokouskutsun liitteenä laitetaan toimintakertomus ja toimintasuunnitelma. Kutsuun myös ajo-, parkkeeraus- ja muut ohjeet.

Rauni Rautanen huolehtii kutsun niille jäsenille, joilla ei ole sähköpostia. Titta Karjalainen huolehtii ilmoituksen Pieksämäen lehteen ja Timo Linkola Helsingin Sanomiin.

Sitovat ilmoittautumiset sukukokoukseen Rauni Rautaselle heinäkuun 10.päivään mennessä puh. 0400 463 652 rauni_rautanen(ät)yahoo.fi.

Timo Linkola varmistaa Tiittalan kartanon ja ruokailun hinnan lapsille, Rauni huolehtii kuohuviinit Linkolan kartanoon.

Timo Linkola tekee toimintasuunnitelman.

Rauni tekee toimintakertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen.

Marja tekee sukukokouksen esityslistan.

* Pohdittiin ehdokkaita sukukokouksen puheenjohtajaksi ja sihteeriksi sekä ehdokkaita sukuseuran hallitukseen. Kiinnostuneita kysellään myös sähköpostitse.

* Hallitus esittää sukukokoukselle, että toiminnan turvaamiseksi hallitus voisi omatoimisesti etsiä hallituksesta poisjääneiden tilalle uuden jäsenen. Jäsenmaksu ehdotetaan korotettavaksi 15 euroon. Suositellaan viiden vuoden jäsenmaksun maksamista kerrallaan.

* Sovittiin, että tilinpäätöksen tarkastajille maksetaan matkakulut, mutta ei erillisiä palkkioita.

* Claudiuksen haaran sukuluetteloa painatetaan 200 kappaletta. Siihen varataan 2000 euroa sukuseuran rahoja. Jos lasku menee yli, Timo maksaa sen itse ja perii rahat sukuseuralta kirjan myynnistä saatavista tuloista.

* Jos kirja valmistuu ennen elokuuta, sitä myydään sukukokouksessa.

Hallituksen kokous 8.2.2014

* Tarkastettiin vuoden 2013 tilit sekä toimintakertomus ja hyväksyttiin ne.

* Edesmenneen Tuomo Moilasen tilalle hallituksen uudeksi jäseneksi valittiin Piia Moilanen.

* Kesän 2014 retki järjestetään 10.8. 2014 Sulkavalle Linkolan taloon. Samassa yhteydessä pidetään sääntömääräinen sukukokous Tiittalan kartanossa, jossa kokousväellä on mahdollisuus ruokailla. Sukukokous aloitetaan Tiittalan kartanossa klo 12. Sen jälkeen ruokaillaan, kuullaan Timo Linkolan ja Kaisa Rautavaaran puheenvuorot. Linkolan kartanoon siirrytään klo 15 aikoihin.

* Sihteeri laittaa sähköpostilla lähiaikoina suvun jäsenille ennakkovaroituksen kesäretkestä ja vuosikokouksesta sekä myöhemmin virallisen kutsun ohjelmineen. Sähköpostissa muistutetaan myös suvun jäsenten mahdollisuudesta tuoda asioita sukukokouksen käsittelyyn. Asiat on esitettävä hallitukselle kirjallisesti vähintään kaksi kuukautta ennen kokousta eli viimeistään 10.6.2014.

* Julkaistaan tänä vuonna sukuluettelot Claudiuksen ja Henrikin haarasta. Etenkin Henrikin haaran luetteloissa on vielä puutteita, luetteloista otetaan painettavat versiot sukukokoukseen mennessä. Koska Henrikin haarasta on vähän valokuvia, niitä voidaan pyytää sukuarkistoa varten.

* Seuraava Collan-Collanus -sukuseuran hallituksen kokous pidetään 10.5. 2014 klo 13 Rauni Rautasen luona Helsingissä, Dagmarinkatu 12.

Hallituksen kokous 23.11.2013

* Kesäretket Rantakylään ja Varpulaan saivat hyvän osallistujamäärän ja olivat onnistuneita.

* Timo Linkola kertoi saaneensa uutta tietoa Heikki Impolan kautta suvun varhaisista vaiheista (nettisivulla "Sukutarinoita")

* Claudiuksen haaran sukuluettelo pyritään saamaan ajan tasalle tänä vuonna.

* Etsitään hallitukseen jäsentä Tuomo Moilasen tilalle.

* Suunniteltiin vuoden 2014 tapaamisia: sukukokous kesällä, Linkolan talo Sulkavalla ym.

* Seuraava kokous 8.2.2014 Helsingissä

Hallituksen kokous 11.5.2013

* Kesäretki tehdään suvun kantapaikkaan, Mikkelin Rantakylään sunnuntaina 7.7.2013 klo 14 - 15.30. Leena Mustalampi on tavannut Anna-Maria Kinnusen ja olemme saaneet luvan tulla käymään ja käynnin ajankohdan on varmistanut Titta Karjalainen.

* Musiikin ystäville on ko. viikonloppuna Mikkelin musiikkitapahtuma 5. -6.7.2013, jonka voi yhdistää sukuseuran retkeen.

* Yhteinen lounas seisovasta pöydästä voidaan nauttia Mikkelin Kenkäverossa klo 11.30 - 13.00. Kabinetti on varattu ja ilmoittautumisen yhteydessä pyydetään myös tieto lounaalle osallistumisesta. Mikkeliin pääsee hyvin julkisilla kulkuneuvoilla ja Kenkäverosta saa kyydin Rantakylään sukulaisten mukana.

* Etsimme henkilöä, joka voisi kertoa 1600-luvun historiasta Mikkelin seudulla ja mahdollisesti alueen kartanoista. Titta kertoo Rantakylän historiasta ja Timo avustaa materiaalin kokoamisessa.

* Seura tarjoaa Rantakylässä kuohuviiniä (ja mahdollisesti mansikoita).

* Rantakylässä vierailevat voivat poiketa Mikkelissä Päämajamuseoon, joka on avoinna sunnuntaina klo 17 asti.

* Marja Paavilainen hoitaa tiedotuksen retkestä eteenpäin. Ilmoittautumisen takarajana on juhannus. Tieto retkestä pävitetään seuran kotisivuille mahdollisimman pian.

* Suurolan tila on suvulle historiallinen paikka, mutta retki Suurolaan siirtyy myöhempään ajankohtaan.

* Kaisa Rautavaara on jatkanut Henrikin haaran sukulaisten luettelointia ja Timo Linkola vastaavasti Claudiuksen haaran. Vastaan on tullut sukuhaaroja, joiden jäsenet ovat kieltäytyneet antamasta tietoja elävistä suvun jäsenistä. Muutoinkin tutkiminen on vaikeutunut seurakuntien uusien käytäntöjen myötä.

* Syysretki Sipoon Varpulaan: Rauni selvittää ajankohtaa käytä sukumme aktiivisen jäsenen, Riitta Rantasen Varpulan tilalla Sipoossa. Tilalla on Pohjanmaalta siirretty ja entisöity päärakennus, laaja puutarha viljelyksineen ja kotieläimineen. Riitta Rantanen järjestää myös tilalle monenlaisia kursseja ja tapahtumia. Alustavasti käyntiin on saatu myönteinen vastaus.

Hallituksen kokous 23.02.2013

* Hyväksyttiin vuoden 2012 toimintakertomus ja tilinpäätös

* Timo Linkola kertoi Claudiuksen haaran sukuluettelon täydennyksen tilanteesta. Vaikka puutteita vielä on, niin mahdollisesti Claudiuksen haaran sukuluettelo saadaan täydennettyä ensi vuoteen mennessä. Tuolloin Linkolan suvun kantaisän Zahris Collanin syntymästä on kulunut 200-vuotta. Tarkoitus on tehdä sukuselvityksen täydennysosasta painos suvun sisäiseen käyttöön.

* Sukututkija Kaisa Rautavaara kertoi, että Henrikin haaran sukutiedoissa on paljon täydennettävää. Mahdollisesti myös Henrikin haaran sukuluettelon täydennysosasta voitaisiin ottaa painos suvun sisäiseen käyttöön samoihin aikoihin kuin Claudiuksen sukuluetteloa täydennetään.

* Sukuseuran jäsenten yhteystiedoissa on puutteita. Tietoja pyydetään sähköpostitse ja mahdollisuuksien mukaan myös postitse.

* Seuraavassa kokouksessa Jouni Linkola kertoo ja näyttää, miten netin eri sukututkimusohjelmia ja -tietoja harrastajatkin voivat hyödyntää.

* Keskusteltiin kesän retkiohjelmasta. Vaihtoehtoina ovat Suurolan tila Kangasniemellä ja Rantakylä Mikkelissä. Titta Karjalainen pyytäen avukseen Tuomo Moilasta käy ennakkotutkimusmatkalla tai muuten selvittää paikkojen sopivuuden kesäretkikohteiksi. Kesäretki tehdään heinä-elokuun vaihteessa. Rauni Rautanen jatkaa Riitta Rantasen kanssa neuvotteluja syysretkestä Varpulan tilalle Sipoon Talmaan..

* Seuraava Collan-Kollanus -sukuseuran hallituksen kokous pidetään 11.5. 2013 klo 13:30 Titta Karjalaisen luona Helsingissä.

Hallituksen kokous 20.10.2012 klo 13.00

* Käytiin läpi 28.01.2012 pidetyn kokouksen muistio.
* Hallituksen kokoonpanon muutoksia: Leena Mustalammen tilalle tulee Titta Karjalaista Helsingistä ja Johanna Collanin tilalle tulee Tuomo Moilanen Pieksämäeltä.
* Titta Karjalainen on ollut seuran tilintarkastaja, joten hänen siirryttyään hallitukseen varatilintarkastaja Marja Stara siirtyy varsinaiseksi tilintarkastajaksi ja Tytti Lindh kutsutaan varatilintarkastajaksi. Toisena tilintarkastajana jatkaa Anni Collan.
* Tapahtumien ja jäsentilaisuuksien arviointi: Kaisa Rautavaaralla oli suvun ständi valtakunnallisille sukututkimuspäivillä Kuopiossa ja seuran puheenjohtaja Timo Linkola oli myös paikalla. Hietaniemen hautausmaaretkelle osallistui 32 jäsentä ja palaute oli myönteistä. Timo Linkola oli tehnyt suuren työn selvittäessään sukulaistemme hautatietoja ja kertoessaan osallistujille Collaneista, Kollanuksista ja Linkoloista. 9.6.2012 Pieksämäellä kävi sukukiven kukittamistilaisuudessa ja lounaalla 15 henkeä lähinnä Henrikin sukuhaarasta. Kaisa Rautavaara oli paikalla kertomassa sukututkimuksen edistymisestä. Kesäretki Frugårdin kartanoon Joroisiin tehtiin 29.7.2012 teemana von Collanien jäljillä. Ainutlaatuiseen tapahtumaan osallistui 36 suvun jäsentä ja retki oli palautteen mukaan onnistunut ja mielenkiintoinen.
* Suunnitelmia tuleville vuosille:
- Linkolan talon isännän syntymästä tulee kuluneeksi 200 vuotta 2014, jolloin järjestetään juhla. Claudiuksen haaran sukututkimus yritetään saada ajan tasalle siihen mennessä.
- Selvitetään mahdollisuuksia vierailla historiallisissa käyntikohteissa kuten Rantakylän kartano, Henrikin Kangasniemen Suurolan tila, K. J. Collanin Vaanin kartano Kiukaisissa, Iisalmen pappila
- Etsitään kiinnostavia nykykohteita: Tuomo Toppisen Seppälänmäen sukutila, Riitta Rantasen Varpulan tila, Moilasen leipomot, säveltäjä Jukka Linkolan oopperat ja konsertit, Amerikan kierros sukulaistemme jalanjäljissä
- Nettisivut: Etsitään suvun parista nettisivujen tekijöitä. Tässä vaiheessa sivuja uudistetaan hakemistorakennetta tarkentamalla, otsikoimalla selkeämmin, lisäämällä kuvia jne. Todettiin, että seuran Facebook-sivuilla on hiljaista.
- Sukututkimus: Kaisa Rautavaara kertoi, että Henrikin haaran tutkimisessa on vielä paljon tehtävää. Timo kertoi saaneensa tietoja monilta suvun jälkeläisiltä, mutta vastauksia puuttuu vielä. Claudiuksen haaran sukuselvityksen tekstiversion editointi ja painatus tapahtunee syksyllä 2013.
- Seuraava kokous pidetään 23.2.2013 klo 13.30 Dagmarinkadulla ellei toisin sovita.

Hallituksen kokous 28.01.2012 klo 13.30

Eronneiden hallitusten jäsenten tilalle on hallitus kutsunut Juhani Collanin (Mikael Collanin tilalle) ja Jouni Linkolan (Pertti Linkolan tilalle). Varajäsenet eivät ole osallistuneet kokouksiin, joten hallituksen toimintaa on pyritty varmistamaan poikkeuksellisella menettelytavalla.

* Kaisa Rautavaara varaa paikan Kuopion sukututkimuspäiviltä ja on paikalla kertomassa suvustamme. Timo Linkola menee myös käymään päivillä.
* Kevätretki Hietaniemen hautausmaalle järjestetään 5.5.2012. Timo Linkola selvittää suvun nimihenkilöiden hautapaikat ja kertoo kyseisistä henkilöistä.
* Pieksämäellä istutetaan kukkia sukukivelle ja lounastetaan yhdessä 9.6.2012. Ilmoittautumiset Leena Mustalammelle.
* Kesäretki Joroisiin Frugårdin kartanoon tehdään 29.7.2012. Retkestä tiedotetaan sähköpostitse ja nettisivujen kautta. Ilmoittautumiset Marja Paavilaiselle.
* Nettisivuilla tiedotetaan tapahtumista, toiminnasta ja suvun historiasta.
* Kaisa Rautavaara jatkaa Henrikin haaran sukuluetteloa ja Timo Linkola Claudiuksen haaran luetteloa.
* Timo Linkola on skannannut isänsä, edesmenneen sukuseuran sihteerin Olavi Linkolan valokuvakokoelmaa.
* Antti Linkola on suunnitellut sukuseuralle logon, joka otettiin käyttöön nettisivuille.

Hallituksen kokous 22.10.2011 klo 13.30

Hallituksesta ovat pyytäneet eroa Mikael Collan ja Pertti Linkola.

Kaisa Rautavaara kertoi sukutuksimuksen tuloksista. Selvityksessä on jo 4000 nimeä Henrikin haarasta, mutta paljon puuttuu vielä eri puolilla Suomea eläviä sukumme jäseniä. Mietittiin keinoja suvun jäsenten tavoittamiseksi; esim.
* Pieksämäen paikallislehteen pitäisi saada juttu "Etsitään suvun jäseniä".
* Tiedossamme oleviin sähköpostiosoitteisiin lähetetään kyselyitä (sukutietolomake liitteenä).
* Facebookin käyttöä aktivoidaan.
* Pienimuotoista toimintaa toteutetaan suvun jäsenten kesken; kutsut nettisivujen tai facebookin kautta.

Seuraava kokous sovittiin pidettäväksi 28.1.2012 klo 13.30 Rautasella Dagmarinkatu 12 B 21, Helsinki.

Hallituksen kokous 19.2.2011 klo 13.30

Hallitus kävi läpi ja hyväksyi vuoden 2010 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen ja jättää ne tilintarkastajille.

Sukututkija Kaisa Rautavaara selvitti sukumme tutkimuksen tämänhetkistä tilannetta (enemmän sivulla "Sukututkimus"). Hallitus keskusteli suvun jäsenten tavoittamisesta; Timo Linkola antoi Kaisalle Fonectan luettelot suvun nimiä kantavista henkilöistä ja Rauni Rautanen antoi sukukokouksen osanottajaluettelot, joista käy selville osallistujien yhteystiedot. Hallitus haluaa kerätä sukutietojen lisäksi valokuvia ja sukutarinoita sekä yleensä uutisia suvun jäsenten toimista ja saavutuksista.

Sukutietojen keräyslomake lisätään sukuseuran sivuille pdf-tiedostona, jonka voi avata, tulostaa ja täyttää sekä palauttaa Kaisa Rautavaaralle. Kevään aikana lomake on saatava sähköisesti täytettäväksi ja automaattisesti Kaisalle palautuvaksi.

Olavi Linkolan kokoama Henrikin haaran sukuluettelo siirretään kotisivuille kokonaisuudessaan, sillä luettelossa olevien syntymäajat ovat yli 100 vuotta vanhoja, jolloin tietosuojalaki sallii sen tehtäväksi.

Seuraava kokous pidetään 14.5.2011

Hallituksen kokous 11.9.2 010 klo 11

Kokous jäi epäviralliseksi keskustelutilaisuudeksi osanottajien vähyyden takia.

Kokousuutisia toukokuulta 2010

Tiedotuksen ja nettisivujen kehittäminen sekä suvun vaiheista kertovan materiaalin täydentäminen nousivat esille sukuseuran hallituksen kokouksessa Helsingissä toukokuussa 2010.

Erityisesti Henrikin haaran sukutututkimuksessa on aukkoja, joiden täydentämiseksi järjestetään sukuselvitystapaaminen Pieksämäellä heinäkuun 10 päivä 2010.

Henrikin haaran sukuselvitystapaamista koordinoi Leena Mustalampi (leena.mustalampi(at)haukivuori.fi.). Kokouksen paikka ja tarkempi aika selviävät myöhemmin.

Nettisivuja ja tiedotusta parantamalla seura voi lisätä jäsenmääräänsä, kerätä tietoja sukututkimusta varten, tiedottaa toiminnastaan sekä aktivoida sukututkimusta.

Kesän 2010 kuluessa Rauni Rautanen ja Matti Hassinen suunnittelevat lomakkeen, joka käy sekä jäsenmaksuun että sukutietojen keräämiseen. Lomake lähetetään seuran jäsenille syksyllä sähköpostitse ja kirjeitse.

Sukututkimuksen helpottamiseksi on useita sukuluettelo-ohjelmistoja. Kesän aikana asennetaan Sukuseuran taloudenhoitaja ja nettivastaava Rauni Rautasen koneelle koekäyttöön Sukujutut-ohjelmisto. Kokemusten perusteella päätetään, hankitaanko ohjelman lisenssi.

Collan-Kollanus sukuseuralle perustetaan oma yhteisö Facebookiin.

Sukuseuran jäsenten toivotaan lähettävän tietoja sukuun liittyvistä tapahtumista nettisivujen ajankohtaista palstalle. Tiedot voivat liittyä esimerkiksi suvun jäsenten konsertteihin, näyttelyihin, kirjan julkistamistilaisuuksiin tai muihin tapahtumiin. Tiedot lähetetään Rauni Rautaselle (rauni.rautanen(at) kotikontu.fi).

Sukuseuran puheenjohtaja Timo Linkola esitteli hallituksen kokouksessa ideoita sukututkimuksen aiheiksi. Esimerkiksi Pieksämäen Seppälänmäestä Kollanusten asuinpaikkana kaivataan selkeää ja johdonmukaista esitystä. Kiinnostavia aiheita ovat myös Vaanin kartano Kiukaisissa, tai von Collanit ja Joroisten Frugård. Miten Collanit ja Kollanukset selvisivät kansalaisodasta, jatkosodasta tai talvisodasta? Lisäksi useiden suvun useiden merkkihenkilöiden historia on vielä kirjoittamatta.

 Kokousuutisia maaliskuulta 2010

Käytiin läpi lyhyt hallituksen jäsenten esittelykierros, koska kaikki eivät tunteneet vielä toisiaan.

Merkittiin tiedoksi, että kesällä pidetyn sukukokouksen pöytäkirja on allekirjoitettu ja tarkastettu.

Hallitus oli saanut etukäteen toimintakertomuksen, joka hyväksyttiin samoin kuin tuloslaskelma ja tase vuodelta 2009 hyväksyttiin ja allekirjoitettiin. Titta Karjalaista ja Anni Collania pyydetään tarkastamaan tilit.

Vuoden 2009 aikana ovat jäsenmaksun maksaneet ja jäsenhakemuksen jättäneet seuraavat 10 henkilöä, jotka hyväksyttiin seuran jäseniksi

Collan Eira, Collan Anni Toini Talvikki, Collan Yrjö Urho Ilmari, Collan Yrjö William Mikael
Collan Risto (kunniajäsen), Kollanus Markku Ensio, Linkola Erkki Ilmari, Linkola Liisa,
McLean Leena ja McLean Neil

Sukukokouksessa 2009 esitettiin ja hyväksyttiin viideksi vuodeksi toimintasuunnitelma, joka nyt käytiin läpi kohta kohdalta.

Sukukokoukseen saapuneet katsotaan potentiaalisiksi jäseniksi samoin kuin sukukokouksen kutsukirjeiden saajat. Sukukokouksessa jaetut jäsenhakulomakkeet ja tietojenkeruulomakkeet tuottivat suhteellisen laihan tuloksen (10 jäsentä, 9 hakemusta, muttei jäsenmaksun suoritusta vuodelta 2009, ja 7 sukuselvityspaperia), mikä on laskettava sukukokouksen kiireisen aikataulun piikkiin ja sen jälkeen unohduksen syyksi.

Ajan tasalle päivitetyt nettisivut ja lähestyminen sähköpostein ja kirjein on vuoden kevään aktivointitehtäviä.

Molemmissa sukuhaaroissa, niin Claudiuksen kuin etenkin Henrikin haarassa tarvitaan sukututkimukseen innostuneita henkilöitä sukutaulujen ajan tasalle saattamiseksi. Nettisivuille tulee otsikon "Sukututkimus" alle yhteydenottopyyntöjä sukututkimusta tehneille ja aineistoa jo keränneille niin, että aineistoa saataisiin kasaan ja löydettäisiin potentiaalisia sukuselvitysten tekijöitä.

Todettiin, että 10 /vuosi jäsenmaksun maksamista pyritään aktivoimaan netin kautta, kirjeitse ja sähköpostitse. Samoissa tiedotteissa korostetaan kerätyn rahan käyttökohteita eli ensisijassa nettisivujen ja niihin liittyvän sukuhistoriikin kehittämistä.

Nettisivut pidetään ajan tasalla ja tiedotusta lisätään. Sukuseuran hallituksen jäsenten yhteystiedot pidetään esillä ja aktivoidaan suvun jäseniä yhteydenottoihin. Nettisivuille tulee kevään aikana jäseneksi hakemisen ja sukuselvityksen lomakkeet, jotka täytettyinä tulevat automaattisesti sihteerille ja taloudenhoitajalle.

Hallituksen nuoremmilta jäseniltä tuli uusia ideoita nykymedian käytöstä sukuseuran asioissa:

* Sukuseuran sivuilla olisi suvun taiteilijoiden tapahtumakalenterin ylläpito, josta suvun jäsenet voisivat ne helposti löytää ja osallistua konsertteihin, näyttelyihin yms. tapahtumiin.

* Matti Hassinen ja Mikael Collan suunnittelevat sukuseuran Facebookin perustamista, johon kutsuttaisiin suvun jäseniä osallistumaan. Facebook voisi samalla toimia tiedotuskanavana ja houkutella suvun nuorempiakin jäseniä mukaan toimintaan.

Etsitään sukututkimuksesta kiinnostuneita tai sitä jo tehneitä henkilöitä. Koska sukuhaarojen henkilömäärät ovat satoja (tässä vaiheessa ei oikein osata arvioidakaan), niin on paikallaan, että Claudiuksen ja Henrikin haarojen jäsenten sukutietoja vastaanottavat eri henkilöt (epäselvissä tapauksissa voi tietoja lähettää kumman haaran henkiöille tahansa).

* Yhteydenotot Henrikin haaran tiedoista ja tutkijoista: ensisijassa Rauni Rautanen apuna Leena Mustalampi ja Marja Paavilainen

* Yhteydenotot Claudiuksen haaran tiedoista ja tutkijoista: Ensi sijassaTimo Linkola ja apuna Pertti Linkola

Henrikin haaran tapaaminen on 10.7.2010 klo 13 Pieksämäelle Leena Mustalammella. Claudiuksen haaran kokoontumispäivämäärää ei vielä päätetty, mutta suunnittelun kohteena on mm. mahdollinen Zahris Collanuksen jälkeläisten sukukokous 2014 (200 vuotta hänen syntymästään, Linkolan talon isäntä).

Vuoden 1938 luettelo pitää tarkistaa ja selvittää, miten paljon Olavi Linkolan aineistosta on viemättä luetteloon. Luettelo on saatettava sähköiseen muotoon.

Luettelo on julkaistu vuoden 1984 tietojen pohjalta ja sen päivitystyö on tavoitteena.

Hallitus miettii uuden aineiston, monisteiden, painatuksen, kuvamateriaalien, CD, nettitiedon jakelua.

Timo Linkolan hallussa on tällä hetkellä Claudiuksen haaran suuri arkisto, joka on läpikäyty ja luetteloitu sekä siitä on erotettu Henrikin haaran vähäinen materiaalimäärä, joka on Rauni Rautasen hallussa.

Leena Mustalampi lupasi huolehtia sukukiven kukittamisesta tänä vuonna. Hän toimittaa laskun taloudenhoitajalle.

Hyväksytty budjetti on tehty noin 50 jäsenen vuosimaksun pohjalta. Kulut ovat pääosin mukaan jäsenten tavoittamiseen tarvittavan tiedottamisen kuluja ja mahdollisia hallinnon kuluja.

Sukuseuran hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Timo Linkola ja varapuheenjohtajaksi Leena Mustalampi. Sihteeriksi valittiin Marja Paavilainen ja taloudenhoidosta ja nettisivuista vastaavaksi Rauni Rautanen.

Collan-Kollanus Sukuseuran pankkitilin Nordea numero 101135-536502, käyttöoikeus annetaan tästä eteenpäin Rauni Rautaselle ja Timo Linkolalle, (kummallekin erikseen). Saldotiedotteet toimitetaan Rauni Rautaselle. Käyttöoikeus poistetaan Risto Collanilta.

Kevään ja kesän kuluessa Matti Hassinen ja Mikael Collan etsivät sukuluetteloiden laatimista varten tehtyjä ohjelmia ja testaavat niistä tarpeisiimme sopivan. Tavoitteena on, että kaikki jo luetteloon sisältyvät tiedot tulisivat mukaan, uudet muutostiedot olisi mahdollisimman helppo ottaa luetteloon, luettelo olisi helppo käyttää, julkaisun teko olisi mahdollisimman automaattista, valokuvien mukaanottoa voi harkita ja ajantasallapito olisi helppoa. Samaa ohjelmistoa voisi ehkä käyttää molempien sukuhaarojen tarpeisiin.

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran 8.5.2010 klo 13.30 Helsingissä Dagmarinkadulla.

Collan-Kollanus-sukuseura ry:n sukukokouksen pöytäkirja 14.7.2009

Collan-Kollanus-sukuseura ry:n sukukokous

Aika ja paikka: la 4.7.2009 klo 17.45 - 18.15 Pieksämäen kulttuurikeskus Poleeni
Läsnä:146 sukukokoukseen osallistujaa (nimiluettelo liitteenä)

1 Kokouksen avaus
Eino Jäppinen avasi kokouksen.

2 Puheenjohtajan valinta
Eino Jäppinen valittiin kokouksen puheenjohtajaksi.

3 Sihteerin valinta
Rauni Rautanen valittiin kokouksen sihteeriksi.

4 Pöytäkirjantarkastajien ja ääntenlaskijoiden valinta
Tuomo Paavilainen ja Mai-Lis Putkonen valittiin pöytäkirjantarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi.

5 Kunniajäsen
Kokous kutsui ja kukitti Risto Collanin toimikunnan ehdotuksesta seuran kunniajäseneksi vuosikymmenien työstä seuran hyväksi.

6 Sukuseuran säännöt
Merkittiin tiedoksi yhdistysrekisteriin 13.5.2009 hyväksytyt, liitteenä olevat sukuseuran säännöt.

7 Toimintasuunnitelma
Hyväksyttiin liitteenä oleva toimikunnan esitys seuran toimintasuunnitelmaksi seuraavalle 5-vuotiskaudelle.

8 Seuran hallitus ja tilintarkastajat
Valittiin seuraaville viidelle vuodelle hallitus, johon kuuluu 7 varsinaista jäsentä ja 2 varajäsentä.

Henrikin haarasta valittiin varsinaisiksi jäseniksi Johanna Collan, Leena Mustalampi, Marja Paavilainen ja Rauni Rautanen ja varajäseneksi Eino Jäppinen.

Claudiuksen haarasta valittiin varsinaisiksi jäseniksi Mikael Collan, Timo Linkola ja Pertti Linkola ja varajäseneksi Matti Hassinen.

Tilintarkastajiksi valittiin Titta Karjalainen ja Anni Collan ja varatilintarkastajiksi Marja Stara ja Tytti Lindh.

9 Jäsenmaksu ja palkkiot
Määrättiin seuraavien viiden vuoden vuosittaisen jäsenmaksun suuruudeksi 10 /jäsen. Hallitukselle ja tilintarkastajille ei makseta erillisiä palkkioita, mutta matkakulut korvataan valtion matkustussäännön mukaan.

10 Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 18.15.

Eino Jäppinen Rauni Rautanen
puheenjohtaja sihteeri

Tuomo Paavilainen ja Mai-Lis Putkonen
pöytäkirjan tarkastajat

Liitteet: Osallistujaluettelo, seuran säännöt ja toimintasuunnitelma 

Ennen sukuseuran virallista organisaatiota toimineen toimikunnan osanottajia kokouspaikalla 19.4.2008
(Risto Collan, Eino Jäppinen, Marja Paavilainen ja Rauni Rautanen)

 

Ensimmäinen toiminnan alulle sysäävä kokous kesällä 2007

Artikkeli Pieksämäen Lehdessä 20.6.2007 sukuseuran elvyttämisen ensimmäisestä tapaamisesta Pieksämäellä 12.6.2007

Muistokiven äärellä suvun puuhaihmiset Juha Moilanen, Leena Mustalampi ja Eino Jäppinen

Kollanus-Collan-suvun sukukivi on muistutus vahvasta perinteestä

Menneisyyden tuntemus auttaa hahmottamaan tulevaa

Kollanus-Collan-suku on vaikuttanut Pieksämäen seudulla jo reilun 300 vuoden ajan. Suvun alkuperästä on tutkijoilla erilaisia käsityksiä, mutta todennäköisenä pidetään, että Claudius Claudii Collanus muutti veljensä Henrikin kanssa Pieksämäelle 1670-luvulla. Claudius ensin ja Henrik myöhemmin.

Pieksämäkeläinen Kollannus-Collan-suvun katsotaan lähteneen Henrikistä ja hänen neljästä pojastaan, joista kaksi toimi seurakunnan lukkareina.

Veljesten ja näitä seuranneiden sukupolvien kunniaksi on Pieksämäen vanhan kirkon eteen pystytetty Collanus-suvun muistokivi. Kivi haettiin Seppälänmäestä, josta löytyvät suvun syvimmät juuret.

Vasta iän karttuessa alkavat ihmiset yleensä kiinnostua menneistä sukupolvista. Aletaan katsoa myös taaksepäin. Mistä sitä onkaan oikein tultu? Menneisyyden tuntemus on keino hahmottaa tulevaa.

Kun Eino Jäppinen, jonka äiti Johanna oli alkujaan Seppälänmäen Kollanuksia, alkoi tiedustella oliksiko suvun jäsenillä kiinnostusta suvun muistokiven kunnostukseen, ei muuta tarvittu. Leena Mustalampi, jonka äiti oli Kollanuksia ja Juha Moilanen, joka äiti oli puolestaan Mustajärven äidin sisko innostuvat oitis asiasta.

Collanus muuttui Kollanukseksi

Lauantaina Moilasen kahvilassa päätettiin sekä muistokiven hoidosta että sukuseuratoiminnan elvyttämisestä. Mukana oli reilut 40 suvun jäsentä. Suvun vanhaa perinnettä päätettiin elvyttää.

Alkujaan suku oli Collanuksia, mutta ajan myötä siitä tuli lähinnä Pieksämäen seudulla Kollanus. 50-luvulla osa suomensi nimensä Kolimaaksi. Yksi sukuhaara muutti nimensä lyhyesti Collaniksi.

Kollanuksien nimi on liittynyt aina kiinteästi kirkkoon. Seppälänmäen Ylätalo oli kirkon lampuoti, josta käytiin kirkossa töissä. Suvussa oli runsaasti seurakunnan palvelijoita; rovasteja, pappeja, lukkareita ja suntioita.

Sanottiin, että Kollanusten ääni oli kaikunut Pieksämäen kirkossa jo 300 vuoden ajan.

Kollanuksen ja Collan-sukujen vaiheita on tutkittu hyvinkin tarkasti, koska suvussa on ollut runsaasti kirkonmiehiä että yliopistoihmisiä, joita suvun vaiherikas historia on kiinnostanut. Paljon on tutkittu, mutta paljon on vielä myös tutkimatta.

Aika muuttaa mielen

Juha Moilasta suvun vaiheet ovat alkaneet kiinnostaa vasta iän karttuessa.

- Aikanaan kun Saimi-äiti kertoi sukulaisista, ei se kiinnostanut yhtään. Vasta nyt iän karttuessa on suvun menneisyys alkanut kiinnostaa yhä enemmän. Kiinnostusta lisäsi entisestään se, että Kollanusten vaiheet liittyvät niin kiinteästi kirkkoon ja samalla tiettyyn arvomaailmaan, Juha Moilanen pohti. Hän mukaansa niin se vaan aika muuttaa mielen.

Muun muassa suvun muistokiven sijainti tuli Moilasen tietoon vasta muutama vuosi sitten.

- Kun kuulin, että sellainen oli vanhan kirkon kupeessa niin siltä istuimelta hyppäsin autoon ja menin kiveä katsomaan vaikka lunta tuli taivaan täydeltä, Moilanen kertoo.

Suvun vaiheet ovat alkaneet kiinnostaa yhä enemmän myös Leena Mustalampea, joka on ollut niin ikään aktiivisesti mukana sukukiven hoidossa. Hän muun muassa puhdistutti kiven muutama vuosi sitten omilla varoilla.

- Joskus meidän pitää oikein pitää suvun omat kirkonmenot ja sinne hankitaankin pappi, joka sitten puhuu suvusta vain kauniita asioita, Leena Mustalampi suunnitteli pilke silmäkulmassa.

Tuomo Toppinen

 

Päivitetty 7.5.2018, Ylläpitäjä Rauni Rautanen, email rauni_rautanen@yahoo.fi