Collan-Kollanus-sukuseura ry

Esittely ja historia 

Ajankohtaista 

Seuran jäsenyys

Sukututkimus

Tapahtumia 

Säännöt 

Hallitus 

Kokoukset

Sukukokous 

Valokuvat 

Suvun historiaa

Sukutaulu Claudius

Sukutaulu Henrik 

Sukutarinoita

Julkaisuja

Tietosuoja

 


Sukulaisillamme on katu- ja muistonimiä

Karl Collanin kuja Helsingin Jätkäsaaren uudelle kerrostaloalueelle.

Karl Collan (1828-1871) oli yksi Iisalmen rovastin Per Johan Collanin pojista. Hänet tunnetaan parhaiten säveltäjänä ja kansanlaulujen kokoajana, mutta hän oli myös Helsingin yliopiston kirjastonhoitaja (johtaja), yliopiston saksan kielen lehtori ja käänsi ensimmäisenä Kalevalan ruotsiksi. Karl Collanin sävellyksistä tunnetuimpia nykyään ovat Sylvian joululaulu, Savolaisen laulu ja Vaasan marssi. Hänen puolisonsa oli Maria Collan os. Pacius, Maamme-laulumme säveltäjän Fredrik Paciuksen tytär. Karl Collan asui pääosan elämästään Helsingissä aluksi sisaruksineen Vanhan kirkon vieressä ja sittemmin perheineen Kruunuhaassa. Hän kuoli koleraan.

 

 

Anninsilta ja Annintanhua

Anni Collan (1876-1962) oli merkittävä hahmo Leppävaaran seudun elämässä 1900-luvun alkupuolella. Hänen elämäntyöllään oli myös suuri vaikutus koko Suomessa naisvoimistelutoiminnassa ja partioliikkeessä. Näistä ansioista hänelle on annettu muistonimi hänen pitkäaikaisella asuinseudullaan Leppävaarassa.

Leppäviidan ekologisessa hengessä suunnitellun korttelin asemakaavaan annettiin 1990-luvun lopussa Leppävaaran merkkinaisten muistonimiä Agnes Lundellille, Elli Tompurille ja Anni Collanille. Tämä asemakaava myös vahvistettiin, ja korttelin rakentamisen myötä Anni Collan sai kaksi muistonimeä.

Annintanhua - Annistået on pihakatumainen korttelinsisäinen ajoyhteys Leppäviita-nimiseltä kujalta etelään Leppäviidanpuistoon. Kevyenliikenteensilta Anninsilta - Annisbron johtaa puron yli Leppäviidanpuistossa, Annintanhuan eteläpäässä.

Päivitetty 13.6.2018. Ylläpitäjä Rauni Rautanen, email rauni_rautanen@yahoo.fi