Collan-Kollanus-sukuseura ry

Esittely ja historia 

Ajankohtaista 

Seuran jäsenyys

Sukututkimus

Tapahtumia 

Säännöt 

Hallitus 

Kokoukset

Sukukokous 

Valokuvat 

Suvun historiaa

Sukutaulu Claudius

Sukutaulu Henrik 

Sukutarinoita

Julkaisuja

Tietosuoja

 


Hietaniemen hautausmaakierros 11.5.2019

Hautausmaakierroksella oli mukana noin 40 henkeä. Kierroksen lopuksi Timo linkola jakoi luettelon löytämistään sukuhaudoista sijaintitietoineen. Luetteloon pääset oheisesta linkistä sukuhaudat.

Suomen kuninkaan linna/Helsingin kasvitieteellinen puutarha 31.8.2019

Suomen kuninkaan linnaa suunniteltiin 1917 Helsingin Kasvitieteellisen puutarhan päärakennukseen. Suomi ei saanut kuningasta eikä linnaa, mutta 1930-luvulla tuo rakennus oli sukumme jäsenen Helsingin yliopiston rehtorin ja kasvitieteen professorin Kaarlo Linkolan (1888-1942) virka-asuntona. Lauantaina 31.8.2019 kello 13.00 pääsemme tutustumaan Kasvitieteelliseen puutarhaan, sen päärakennuksen Kasvimuseoon ja Linkoloiden perheen asuntoon. Mukaamme tulee muistelijaksi Aira Ruohonen os. Linkola, joka vietti lapsuutensa noissa rakennuksissa. Tiloihin mahtuu enintään 52 vierailijaa, ja siksi pyydämme kiinnostuneita ilmoittautumaan viimeistään 20.8 mennessä Rauni Rautaselle rauni_rautanen(ät)yahoo.fi tai puh. 0400 463 652 .Kokoonnumme kasvitieteellisen puutarhan kahvilaan Kaisaniemenranta 2 kello 13.00. Pääsylippuun on syytä varata 8 /kävijä.

Sukukokous Helsingissä 28.9.2019

Collan-Kollanus-sukuseura ry:n sukukokous pidetään lauantaina syyskuun 28 päivänä kello 12.00-16.00 Helsingissä Ostrobotnian juhlasalissa. Kyseessä on koko suvun yhteinen tapahtuma, johon kaikki sukumme jäsenet ovat perheineen tervetulleita. Tilaisuuden ohjelman valmistelu on vielä kesken, mutta esillä ovat niin suvun historia kuin nykypäivä. Erityisinä teemoina esillä tullevat olemaan suvun nuoret toivot ja sukulaiset musiikin ammattilaisina. Tilaisuudessa nautitaan buffet lounas ja myynnissä ovat niin tuoreet sukukirjat kuin tuolloin julkaistava Collan-Kollanusten vaiheita V. Varsinainen kokouskutsu liitteineen ja ilmoittautumisohjeineen tulee Teille lähempänä tilaisuuden ajankohtaa. Välitäthän tietoa muillekin suvun jäsenille!

Jukka Linkolan konserttikutsu: Temppeliaukion kirkossa on konsertti 9.10.klo 19.00

Töölö IV KAARTIN SOITTOKUNTA (Vapaa pääsy, konserttiin ei tarvitse ilmoittautua.)
Pertti Pekkanen, kapellimestari
Jukka Myllys, eufonium
Konsertissa kuullaan muun muassa Jukka Linkolan 2. eufoniumkonsertto (Suomen ensiesitys)

Hiljaiset perivät maan -ooppera

Ooppera lapuanliikkeestä on vavahduttava kertomus rakkaudesta aikana, jolloin mustat autot herättivät pelkoa lakeudella, oikeus otettiin omiin käsiin ja lapuanliike repi erilleen pohjalaisen kyläyhteisön. Tarinan keskiössä ovat Olavin ja Reginan, työläisen ja porvaristytön rakkaustarina, sekä aatteen rikkoma Turakan perhe.

Ilmajoen Musiikkijuhlien uuden kotimaisen oopperateoksen säveltää Jukka Linkola ja libreton kirjoittaa Tuomas Parkkinen, joka myös ohjaa teoksen. Päärooleissa baritoni Ville Rusanen, sopraano Saara Kiiveri ja näyttelijä Taneli Mäkelä. Tutustu teokseen kotisivuillamme.

Esitykset 4.6.- 14.6.2020

Liput alkaen 63,00, lipunmyynti on alkanut! Ennakkohinta voimassa 30.11.2019 saakka.

Seuran tiedotustoiminta

Jos et ole saanut vielä sähköpostia seuralta, niin ilmoitathan sähköpostiosoitteesi sihteerille: rauni_rautanen(ät)yahoo.fi.

Suvun keskustelupalsta Facebookissa tarjoaa meistä itse kullekin kanavan keskustella, tarinoida menneistä ja kertoa suvun jäsenten kuulumisista. Sen löydät naputtelemalla hakuun Collan-Kollanus-sukuseura.

Mikko Kärnä jatkaa eduskunnassa

Sukumme jäsen Mikko Kärnä (s. 1980 Oulussa) jatkaa uudessa keväällä 2019 valitussa eduskunnassa. Mikko oli ehdolla Lapin vaalipiirissä Keskustan listalla ja sai lappilaisittain komeat 6421 ääntä. Mikko oli jo edellisellä kaudella kansanedustajana. Vaaleissa 2015 hän jäi varasijalle, mutta nousi eduskuntaan, kun Paavo Väyrynen lähti Europarlamenttiin. Väyrysen palatessa Brysselistä eduskuntaan 2018 Kärnä joutui jättämään eduskuntapaikkansa, Nyt Väyrynen oli ehdolla Uudellamaalla ja jäi 1235:lla äänellään ulos eduskunnasta. Kärnä on kapteeni evp. ja entinen Enontekiön kunnanjohtaja. Hänen varhainen ja äskettäin ilmestynyt muistelmateoksensa ”Häirikkö Arkadianmäellä” kuvaa nuoren kansanedustajan räväkkää toimintaa tasavallan pääkallopaikalla. Mikko sai laajaa kansainvälistä kuuluisuutta isännöidessään 2018 Katalonian aluepresidentin Carles Puidemontin vierailua Suomessa. Mikon vanhemmat ovat apteekkari Anna Collan ja nimismies Risto Kärnä Puolangalta. Mikon perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi poikaa.

Tampereen museokäynti

Collan-Kollanus sukuseura järjesti museokierroksen Tampere 2018 -näyttelyyn Tampereen Vapriikissa la 22.9.2018. Näyttely kertoo Tampereen tapahtumista keväällä 1918.

Collan-Kollanukset 1918 (katso myös näiden sivujen tarinoita-osaa)

Suomi viettää v. 2018 sisällissotamme 100-vuotista merkkivuotta. Kun tuosta vaikeasta ja murheellisesta ajasta on jo 100 vuotta, asiasta voidaan keskustella ja muistella vanhoja tapahtumia jopa Collan-Kollanus-sukuseuramme piirissä. Merkkivuoden johdosta muutamat sukumme jäsenet kokoontuivat 22.9.2018 Tampereelle Vapriikin museoon Tampereen vuoden 1918 muistonäyttelyyn. Se lienee ollut monista maamme eri puolilla 2018 järjestetyistä tätä aihetta koskevista näyttelyistä vaikuttavin, käytiinhän Tampereella sisällissodan 1918 ratkaisutaistelut. Paikalla oli 20 suvun jäsentä. Näyttelyn jatkoksi mukana olleet nauttivat yhteisen lounaan. Sen kuluessa muutamat läsnäolleet muistelivat vuoden 1918 tapahtumia läheistensä kokemina. Timo Linkola oli koonnut varsin monipuolisen tietopaketin Collan-Kollanusten vuodesta 1918. Se jaettiin läsnä olleille. Tuo 30-sivuinen aineisto on luettavissa seuran nettisivujen tarinoita osassa.

Yhteenvetona sukumme roolista vuonna 1918 voi todeta, että Collan-Collanus-suvun jäsenistä valtaosa pysyi vuonna 1918 sisällissodan ulkopuolella. Claudius Collanuksen jälkeläisten sukuhaarasta kaikki sodassa mukana olleet olivat valkoisella puolella. Henrik Collanuksen jälkeläisten sukuhaarasta varsin harvat osallistuivat sisällissotaan lähinnä siksi, että sukuhaaran väki oli pääosin Pieksämäeltä tai sen ympäristöstä, jossa ei juurikaan taisteltu.

Uusi sukukirjamme leviää vauhdikkaasti

Toukokuun alussa valmistunut uusi sukukirjamme Henrik Collanuksen jälkeläiset 2018 on lähtenyt vauhdikkaasti leviämään sukumme keskuudessa. Pieksämäen Poleenissa 26.5 ja Pasilan Rauhanasemalla 28.5 pidetyissä esittelytilaisuuksissa kävi yhteensä noin 80 sukulaistamme. Ensimmäisen kuukauden kuluessa uutta Henrikin sukukirjaa on myyty jo yli 200 kappaletta. Samalla on myyty myös noin 20 kpl jo neljä vuotta sitten ilmestynyttä Claudius Collanuksen jälkeläiset 2014 kirjaa. Claudius-haaran sukukirjaa on vuodesta 2014 alkaen myyty noin 250 kappaletta. Sitä on sukuseuralla jäljellä enää noin 50 kappaletta. Uutta Henrikin haaran kirjaa painettiin 600 kappaleen painos. Uudessa Henrikin haaran kirjassa on tiedot noin 19 000 sukulaisestamme ja Claudiuksen haaran kirjassa noin 2 000 sukulaisestamme. Kuinka meitä on näin paljon ja keitä meitä on, siinä onkin kirjojen lukijoille ihmeteltävää. Pääosa sukulaisistamme ei kuitenkaan taida tietää yhteyksistään Collan-Kollanuksiin. Vasta nyt näiden sukukirjojen ilmestyttyä yhteydet alkavat selvitä.

Pasilan Rauhanasemalla 28.5 - uusi sukukirja hämmästytti sukulaisia painavuudellaan

Henrik Collanuksen jälkeläiset 2018 -sukukirja on valmis

Hyvät sukulaiset. Uusi mahtava sukukirjamme Henrik Collanuksen jälkeläiset 2018 on nyt kansissa ja suvun jäsenten saatavilla. Teos on ensimmäinen painettu selvitys Henrik Collanuksen jälkeläisistä. Työ alkoi vuonna 1938 julkaistusta monisteesta. Nyt 80 vuoden jälkeen työn tulokset ovat koossa.

Kirja avaa mielenkiintoisen näkymän siihen, kuinka talonpoikainen sukuhaaramme on levittäytynyt Pieksämäeltä suomalaisen yhteiskunnan eri alueille ja jopa eri maanosiin. Mukaan mahtuu loisia, mäkitupalaisia, aatelisia, yrittäjiä, työläisiä, rautateiden väkeä, tuttuja nimiä, joita emme ole osanneet liittää Collan-Kollanus sukuun. Monelle voi tulla yllätyksenä, että naapurin perhe onkin sukulaisemme.

Sukuhaaran kantaisä Henrik Collanus oli maanviljelijä ja kirkonisäntä Kangasniemellä 1657-1669 ja maanviljelijä Pieksämäen kirkonkylässä vuodesta 1677 eteenpäin. Hänellä oli viisi lasta, joista kaksi toimi lukkareina Pieksämäen kirkossa. Henrikin jälkeläisiä perheineen sukukirjassa on noin 19 100 noin 4 600 perheessä.

Henrikin jälkeläisistä moni kirjoittaa edelleen nimensä Collanus-muodossa, mutta moni myös muodoissa Collan, Kollanus, Kollani tai Kolimaa. Tyttärien avioliittojen kautta jälkeläisillä on myös muita sukunimiä mm. Aminoff, Ampuja, Asikainen, Hokkanen, Häkkinen,Hämäläinen, Hänninen, Kantanen, Karjalainen (todella monta), Kauppila, Kauppinen, Kohvakka, Kolehmainen, Kääriäinen, Lahti, Laitinen, Lappi, Liukkonen, Manninen, Markkanen, Marttinen, Nenonen, Nykänen, Puikkonen, Putkonen, Pöntinen, Stenberg, Tawast, Teittinen, Vilhunen, Ylönen ja Äyräväinen.

Henrikin veljen, Pieksämäen rovastin Claudius Collanuksen jälkeläisistä on vastaava kirja vuodelta 2014. Sitä on edelleen jäljellä hintaan 20 + postikulut. Veljesten jälkeläisiä yhdistää 1934 perustettu Collan-Kollanus-sukuseura ry.

Kuulut siis Collan-Kollanusten sukuun. Henrikin haaran 932 sivua, 220 valokuvaa ja mainioita sukutarinoita käsittävän kirjan hinta on 30 + postikulut. Hankintaa harkitessasi kannattaa ottaa huomioon myös sisarustesi ja lastesi tarpeet. Sukukirja voisi olla mainio lahja läheisellesi.

Voit tilata tai noutaa kirjan seuramme sihteeriltä

- Rauni Rautaselta: rauni_rautanen@yahoo.fi, puh. 0400 463 652, osoite Dagmarinkatu 12 B 21, 00100 Helsinki (Temppeliaukion kirkon läheisyydessä)

tai tilata sen seuramme hallituksen puheenjohtajalta

- Titta Karjalaiselta: titta.karjalainen@vertti.fi, puh. 040 675 3556.

Pieksämäellä kirjan myyntiä hoitaa

- Kaija Kollanus, puh. 040 505 5690

Liity sukuseuraan/jatka jäsenyyttäsi maksamalla jäsenmaksu

Voit harkintasi mukaan maksaa Collan-Kollanus sukuseuran jäsenyyden 10 /vuosi tai 50 /5 vuotta
tilille FI41 5780 0720 4245 01. Kerro maksun viestissä nimesi ja mahdolliset liittyjät perheestäsi, osoitteesi ja sähköpostiosoitteesi.

Claudius Collanuksen jälkeläiset 2014 -sukukirjaa on saatavissa

Huom! Claudiuksen sukukirjaan sisältyy korjauslehti kirjaan tulleista virheistä. Kirjan ostaneet saavat sen joko sähköisessä muodossa tai paperisena kirjeessä, kun ilmoittavat tietonsa Raunille: puh. 0400 463 652 tai sähköposti rauni_rautanen(ät)yahoo.fi.

Nyt sitä saa - kauan kaivattua "Claudius Collanuksen jälkeläiset 2014"-sukukirjaa. Uusi komea sukukirja on viimeinkin kansissa. Mukana ovat uudet ajantasaiset tiedot 1946 sukulaisestamme, 517 perheestä, 150 valokuvaa ja aivan uutta tietoa sukumme varhaishistoriasta aina vuoteen 1348 asti. Käsitykset sukumme laajuudesta, ketä sukuun kuuluu, mitkä ovat juuremme, ja miltä näytämme avautuvat nyt aivan uudella tavalla. Olemme savolaisten esi-isiemme lisäksi myös satakuntalaisia, ja ilmeisesti myös vanhan ahvenanmaalaisen Sluk-aatelissuvun jälkeläisiä. Muistatko sisarustesi lasten syntymäpäivät? Entä oman hääpäiväsi? Tiedätkö esi-isäsi 20-sukupolvea taakse päin? Kaikkea tätä löytyy uudesta sukukirjasta. Se on meille jokaiselle jokseenkin välttämätön kantakirjamme, ja kun sitä nyt saa, kannattaa muistaa myös lähisukulaisten ja lasten tulevat sukutieto-tarpeet kymmeniä vuosia tästä eteenpäin. Kannattaa siis saman tien tilata vaikkapa 2 tai 10 kappaletta. Kirjaa on kuukaudessa myyty jo noin 100 kappaletta.


Kirja pohjautuu vuosina 1961 ja 1984 julkaistuihin Jaakko Hyvärisen ja Olavi Linkolan tekemiin sukuluetteloihin, mutta nyt siinä on todella paljon uutta. Vuodesta 1900 alkaen ovat nyt mukana myös suvun naisten kaikki jälkeläiset. Uuden kirjan tiedot on kymmenien sukulaisten avulla kerännyt ja toimittanut Timo Linkola. Tiedot on tallettanut ja käsitellyt Kaisa Rautavaara. Kirjan näyttävän ulkoasun ja taiton on toteuttanut Jouni Linkola.

Työn alla on myös Henrik Collanuksen jälkeläisiä koskeva sukukirja, johon kuuluvat mm. Kollanukset, nykyiset Collanukset, Kollanit ja Kolimaat. Kyseessä on isompi ja ennestään vähemmän tutkittu osa laajaa sukuamme. Uusi sukukirja Henrikin jälkeläisistä ehkä noin 3000 sukulaisestamme, on tarkoitus julkaista ehkä jo vuonna 2015. Sitä valmistelee Kaisa Rautavaara, joka vielä keräilee sekä tietoja että valokuvia.

Uutta "Claudius Collanuksen jälkeläiset 2014"- sukukirjaa voi tilata 20 euroa/kappale + postikulut seuraavista osoitteista. (Kirjan voi myös hakea Rautaselta osoitteesta Dagmarinkatu 12 B 21.) Lasku tulee kirjojen mukana:

Rauni Rautanen, rauni_rautanen(ät)yahoo.fi, puh. 0400 463652

Timo Linkola, timo(ät)linkola.net, puh. 050 563 8426

Sukuseuralla oma sivu Facebookissa

Matti Collan on perustanut Collan-Kollanus-sukuseuralle oman sivun Facebookiin. Ryhmään voi liittyä kuka tahansa Collan-Kollanus-suvusta ja sen historiasta kiinnostunut. Ryhmää voi Facebookissa myös suositella kavereilleen.

Yhteisiä tapaamisia

Hallitus on miettinyt, miten pitäisimme enemmän yhteyksiä suvun jäsenten kanssa ja tässä muutamia ehdotuksiamme:

Haluaisitko kutsua suvun jäseniä sukulaistemme konserttiin, näyttelyn avajaisiin tai muuhun tapahtumaan. Samalla olisi on hyvä tilaisuus vaihtaa kuulumisia.

Kutsu suvun jäseniä tapahtumaan sukuseuran Facebook-sivulla tai pyydä Rautasen Raunia (rauni_rautanen(at)yahoo.fi) ilmoittamaan tapahtumasta sukuseuran nettisivulla. Sähköpostilistamme ei ole kovin kattava, mutta sitäkin voidaan hyödyntää tapahtumista ilmoittamiseen.

Suvun tapaamisten järjestäminen ei vaadi aina suurta organisointia. Yhteisesti voidaan sopia esimerkiksi teatteri-illasta, jonka jälkeen tavataan kahvilassa. Kokoontuminen on helppoa, jos jokainen osanottaja huolehtii omista kuluistaan ja menoistaan.

Päivitetty 19.5.2019. Ylläpitäjä Rauni Rautanen, email rauni_rautanen@yahoo.fi